tisdag 2 juli 2013

"Tålamod är nog svenskens bästa vän i Afrika"

Jambo!

Livstecken från livet i Moshi! Vi får en del undringar från nära och kära kring hur livet ser ut här nere och tänkte berätta lite kortfattat :)

* Väder: vi har det ofta molnigt, men då väldigt behaglig värme, när solen kommer fram blir det ganska stekande. Inne i Moshi är det ofta betydligt varmare än ute i vårt hus som ligger ca 5 km från centrum.

* Mat: till frukost blir det ofta det brunaste brödet som finns att köpa (dvs. inte särskilt grovt med svenskt mått mätt), med smör (som klarar sig utan kylskåp (hur? vad finns det i egentligen?) dock bra när vi inte har ngt kylskåp) och kokt ägg eller avokado (gooood!). Till det juice (vi provar oss fram i en djungel av utbud) och Kilimanjaro vatten (på flaska/dunk, vi vågar oss inte på kranvatten mer än till tandborstning. Det är delade meningar om kranvattnet här, en del lokalbefolkning dricker det inte medan tillflyttade svenskar gör det). Frukosten toppas med lite mango, ibland en passionsfrukt eller en minibanan. Dock att inte förglömma den obligatoriska dagliga malariatabletten! Helgfrukost försöker vi göra ägg i annan form, som stekt eller omelett (stekjärnet är inte det bästa) och det slutar allt som oftast med äggröra.

Till lunch blir det antingen något vi fixar hemma eller (läs: ofta) lunch i Moshi, där vi också provar oss runt, främst har vi varit på de lite dyrare (med tanzanskt mått mätt) "mzungo"-ställena men även provat på lokala hak. Det finns mycket indiskt (yeey!), amerikanskt, italienskt men också tanzanianskt, där vi bland annat provat pommes i omelett (förvånadsvärt gott). Det finns också väldigt goda, juicer, smoothies och milkshakes!

Middag på kvällen blir antingen hemma eller i Moshi. Hemma blir det ofta ris/pasta med grönsaker som aubergine, lök, tomat, paprika och chilli, i ev. kokosmjölk och kryddor. Ibland festar vi till det med en och annan potatis!

Mat ute, kostar från 2000 shilling (på en kanteen utanför Moshi, god mat med ris, bönor och dricka) till 20 000 shilling (för en väldigt god trerättersmiddag inklusive 2 alkoholhaltiga drycker). I genomsnitt brukar det hamna på ca 10 000 shilling/ måltid inklusive dricka, dvs. ca 34 kr.

Finns inte så stort utbud av chips och godis. Men däremot finns popcorn- som ska poppas det good old fashion way! Idag har vi även förstått varför jordnötterna vi köpt inte smakar som jordnötter utan mer som mandel- man måste tydligen rosta dem!

Moshi ligger i en kafferegion vilket gör kaffet här väldigt gott och kan rekommenderas!

Ikväll försökte vi oss på att göra pannkakor. Affären hade slut på vetemjöl så vi provade med majsmjöl. Som sagt, vårt stekjärn är inte det bästa (vårt starkaste argument :P), så det blev mest fastbränd gröt. Men som faktiskt inte var så illa. Nutella kan rädda det mesta!

Inför vår resa var vi beredda på dagligt ris och bönor, så vi är glada över det större utbudet och variationen.

* El: har vi för det mesta. Ibland inte på morgonen, vilket innebär inget frukostägg. Förra veckan hade vi dock ingen el på ca 2 dygn, vilket resulterade i lite frustration (läs: Maries :P). Ingen el, ger död dator som då inte ger ngt internet. Mobiler och dator fick tas med till ett cafè i stan för att laddas. Ingen el, ingen möjlighet att laga mat eller koka varmvatten (tur för oss (och andra) att vi hade duschat :)). Dock högre mysfaktor med hjälp av tända ljus! Som tur var hade vi dock pumpat upp vatten, så vi hade så det räckte, då annars pumpen också är eldriven.
Här är det inga ljusa sommarkvällar, kl. 19 blir det i princip kolsvart, så utan el känner man sig lite begränsad. Fördelen är dock att stjärnorna syns desto bättre!

* Att tvätta: i helgen var vår första tvättdag, då det inte fanns några rena kläder kvar. Helt enkelt, tvätta förhand med tvättmedel och "tvättvål", med helt okej resultat!

* Att handla: Nu har vi hittat till den stora marknaden i stan, där det mesta säljs, mat, kläder, skor, block, pennor, tvättmedel, tallrikar, armband, knivar, etc, etc. Vi handlar främst frukt och grönsaker, vilket är otroligt billigt! För 500 shilling kan man få antingen fyra tomater, en avokado, en mango eller ett knippe minibananer. 500 shilling är ca 1,70 kr! Man blir dock blind, och kan inte tänka sig att köpa en avokado som kostar 700 shilling, vilket är en skillnad på 68 öre.
Här finns också mindre supermarkets och en större Ica-liknande affär där de har det mesta, inklusive vin, tv- apparater och vitvaror.

* Swahili: Vi har börjat ta några lektioner i swahili av en mycket trevlig och pedagogisk man som bor bara ett stenkast från oss. Det är väldigt roligt, men ganska svårt. Av våra svenska fyra ord, gör de två, exempelvis: Jag tycker om avokado- Ninapenda parachichi. Ska man däremot säga att man inte tycker om avokado blir det istället Sipendi parachihi. Logiskt? :P Orden är ganska roliga ibland och vissa är som tagna engelska ord fast uttalat på swahili, piga picha (fotografera), aiskrimu (glass) och baisikeli (cykel) :).
De ord vi nog använder mest är Asante (tack), Asante sana (tack så mycket), Jambo (hej), Nzuri (bra, som svar på hur är det) och bei gani (vad kostar det?). De ord vi mest får höra är, Karibu (välkommen), Karibu tena (välkommen åter), mzungo (europé/ vit person) och rafiki (vän), gärna alla dessa i en kombination.

Vår käre doktor på vår nuvarande praktikplats lägger gärna till ett i på slutet på varje ord, liksom swahilisk engelska så det kan låta som It esi nicei to getti foodi :).

Så, varför är då tålamod svenskens bäste vän i Afrika? :P Jo det blir en del väntan... enligt african time. Vänta på el, internet, mat, att få betala, att mobilnätet ska fungera, men framför allt på praktiken på vår lilla vårdcentral där det inte finns någon tidbokning överhuvudtaget, utan patienterna droppar in lite då och då, ofta på samma gång och sedan kommer ingen vilket gör att mycket tid går till väntan.
Dessutom har de inte samma klocksystem som vi, vilket bäddar för missförstånd. Till exempel frågade vi personalen på vår vårdcentral när de började på morgonen, och de svarade kl fyra (vaaa?), de översatte då bara direkt till engelska, då deras klockan fyra innebär vår kl. tio. Klockan utgår från när solen går upp, så när klockan är sju på morgonen enligt oss, säger de att klockan är ett.

"Tålamod är nog svensken bäste vän i Afrika" /Katinka, i väntan på pannkakorna/gröten :P

Nu är det läggdags-  beskrivning av konsten att sova i ett myggnät kommer en annan dag!

Hoppas ni har det bra!
Kramar
Marie & Katinka






3 kommentarer:

  1. Jättekul att höra hur ni har det! Man blir väldigt sugen på frukt (mindre sugen på pannkakor) ;). Puss!

    SvaraRadera
  2. Roligt inlägg :)man undrar ju vad smöret har för blandning...är det ingen som har kylskåp? efter swahililektionen blev jag sugen på att se lejonkungen! :) hade varit roligt med lite fler bilder också! Kramar

    SvaraRadera
  3. Jätteroligt och intressant att få en inblick i hur ni har det.
    Håller med om att smöret verkar lite skumt (plastigt).
    Tusen kramar

    SvaraRadera